Se upp för blinda fläckar

sjuktledarskapHar du tänkt på att dåligt ledarskap kan jämföras med en sjukdom?
• I början är det lätt att bota men svårt att upptäcka.
• Längre fram är det lätt att upptäcka men svårt att bota.

Törs du titta hur ditt team mår?

Om ditt ledningsteam är dysfunktionellt kan ditt företag vara nära undergång. Inte idag men det är det som är problemet. Missköter man sin hälsa utan att vara uppmärksam på signalerna så säger kroppen rätt vad det är stopp. Och då är det tvärstopp. Det finns exempel på till synes välmående företag som gått under på så kort tid som ett år.

Kan det vara anledning nog att undersöka närmare? Vi menar det. Dock visar det sig att många chefer antingen är självbelåtna och då kan det låta så här ”vi har inga problem i vårt team” eller bara är blinda för team processen, som är den ultimata, men dolda, konkurrensfaktorn. Läs exempel på resultat här.

Vi vet inte hur vi skall bete oss i team

Ett vanligt skäl till dysfunktioner är alltför stor fokus på operativa frågor. Det är ungefär som att TV förr i tiden, bilden var svart/vit och inget annat. Nu finns det färg TV, HDTV och i vissa fall 3D och det är självklart. Men det är långtifrån självklart när det gäller team. Stanford University har forskat om team och delar här med sig i en underhållande video, se genom att klicka här. Vill du se mer av ditt team så går det förstås att lära sig även om det kan ta tid och att du kan behöva en del hjälp.

Sätt på dig team glasögonen

team glasögonLeckne & Partners kan hjälpa dig att se genom att sätta på dig ”team glasögonen” med dem upptäcker du som ledare fler nyanser och färger som du tidigare varit blind för. Förtroende och motivation är ett sådana nyanser. Dysfunktionella beteenden, är ett annat område där genom träning lär dig urskilja det som är sjukt och friskt. Du får alltså tillgång till vad som faktiskt pågår och inte pågår i ditt team. Du kommer också se orsakssambanden vilket gör att du kan mäta lönsamheten i ditt ledningsteam.

Klicka här för att göra en team assessment med Leckne & Partners.

Problemet är att det är så få som upplevt riktigt bra teamwork.

De flesta team är egentligen vanliga grupper med dysfunktioner som hindrar dem från framgångsrika resultat. Med ledare som inte vet hur bra team kan vara. Och därför inte fokus på team.

Har inte upplevt fantastiskt teamarbete

Det är alltså inte finanserna, strategierna eller ens teknologin. Det är teamwork som fortfarande är den ultimata konkurrensfördelen, dels för att riktigt teamwork är så kraftfullt men också därför det är så sällsynt. ”Om du kunde få alla i organisationen att ro åt samma hall, kunde du dominera vilken bransch eller vilken marknad som helst mot vilken konkurrens som helst när som helst”.

Varje gång jag berättar detta för en grupp ledare, så nickar de, men med en slags desperation. Det verkar som de ser sanningen samtidigt som ger upp inför omöjligheten att faktiskt få det att hända.

Faktum är att team, eftersom det består av människor som tyvärr inte är felfria, har felfunktioner inbyggda från början. Men det betyder inte att teamwork är dödsdömt.

Tvärtom att bygga ett team är förvånansvärt enkelt men oerhört smärtsamt.

Det finns ingen bättre tid att utveckla chefer och ledarskap än under kris.

Leckne & Partners tränar chefer att se vilka team beteenden som är lönsamma och vilka som är skadliga. Om du tittade på videon från Stanford University, så märkte du att finns det 5 distinkta områden att träna ledningsteamet inom och det ger riktigt bra resultat.

Framgångsrika team skapar enastående resultat.

Läs vad en kund säger här. Och omvänt kan även det bästa team degenererar till att bli dysfunktionellt om det inte har fokus på att hålla dysfunktionerna borta.

Vill du titta hur ditt team mår?

Det kan vi hjälpa dig avgöra på 2 timmar. Skicka en intresseanmälan här.

Leckne & Partners – Vi skapar enstående ledare och framgångsrika team

Vi väljer att arbeta med kunder som verkligen vill växa – vill du?

Välkommen att växa önskar

Olle Leckne
Tel 0733905611

Annonser

2 svar to “Se upp för blinda fläckar”

  1. Hur vara en bra chef i dåliga tider? « Lecknepartners Blog Says:

    […] Här kommer några handfasta steg: Skaffa dig mod och bli en bättre chef och läs även gårdagens inlägg, säg vad du tycker och se dina medarbetare i ögonen. Och se upp för blinda fläckar här. […]

  2. Högljudda besvärligheter @ byggblasket.se Says:

    […] för att tysta “högljudda obekvämligheter” eller kan man som Sync undrar: bättre ta tillvara på engagemanget från den “griniga majoriteten”? Eller är detta en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: