Viktiga egenskaper har bra chefer?

skyltJag har studerat många olika undersökningar som försökt fånga de viktigaste egenskaperna. Och det är ingen lätt fråga att besvara ”vilka egenskaper som är viktiga för bra chefer”. Du som har följt den här bloggen har läst om vad medarbetare upplever som viktigast.

Personligen röstar jag på närvaro som den viktigaste och kanske svåraste att skaffa sig. Utifrån närvaro i nuet kan en chef möta sig själv och sina medarbetare. Vilket möjliggör allt.

jeanettesoderbergI en artikel i Tidningen Chef säger medarbetarna så här om Jeanette Söderbergs tidigare chef för IKEA Sverige: »När man pratar med Jeanette känner man verkligen att hon är närvarande, att det är mig hon pratar med och att hon inte sitter och tänker på annat«, säger en medarbetare.

Även på butiksgolvet har man noterat Jeanette Söderbergs förmåga att skapa kontakt: »Hon är väldigt lätt att få kontakt med, ser en i ögonen och verkar genuint intresserad«, säger en som har träffat högste chefen under en av hennes dagar på varuhusen.

Vad har man om man inte har närvaro?

Hur kul är det att tala med en frånvarande chef?

Medveten nävaro eller mindfulness är ett förhållningssätt som innebär att man tränar förmågan att vara närvarande i nuet.

Varför leva i nuet? Det är i nuet som vi styr vi våra liv – kontroll över nuet leder till kontroll över våra liv. Det vi uppmärksammar här och nu påverkar tankar, känslor och handlingar. Vi kan styra det vi uppmärksammar och på så sätt kan vi också styra våra tankar, känslor och handlingar.

ogon242x162Fyra hörnstenar inom medveten närvaro:

Observera: att vara uppmärksam på händelser, känslor, tankar och reaktioner.  Att tillåta sig att uppleva nuet. Vad uppmärksammar vi? Vad tar vi in?

Beskriva: att sätta ord på det vi uppmärksammar. Att skilja reaktioner från händelser som dragit igång reaktionerna. Att se tankar och känslor som subjektiva reflektioner över situationer och händelser. Att beskriva sina tankar som tankar och inte som ett faktum eller en verklighet. Detta är bra träning för känsliga människor.

Inte döma: Att uppmärksamma och beskriva utan att döma, det vill säga utan att fastna i värdeomdömen som ”bra” eller ”dålig”. Att uppmärksamma handlingar och konsekvenser. Att istället för att säga eller tänka ”vad hon är vacker” träna på att så objektivt som möjligt beskriva denne persons utseende. Istället för att säga – ”blä, vilken äcklig mat”– säga ”jag tycker inte om spagetti”. Detta är bra för känslokontrollen och för att bryta destruktiva och negativa tankemönster. Många patienter är hårda domare gentemot sig själva och sin omgivning.

Delta: Att delta smidigt och spontant i det som händer. Att fokusera på något utanför sig själv. När man gör grundliga beskrivningar (man kan exempelvis fokusera uppmärksamheten på ett träd och detaljerat beskriva detta) fastnar man inte i negativa tankar. Detta är bra exempelvis vid panikattacker.

sapbubbla1Det luriga med denna beskrivning är att den är av karaktären ”GÖRA” medan närvaro kommer från ”VARANDET” utan göranden. Varför tar jag upp den då? Jo därför träning på ovanstående gör att man som chef tar kommandot över sina tankar och göranden och efter en tid finner sitt varande och närvaro.

Om det inte funkar för dig kan du börja med ett avslappningsband och/eller yoga. Det finnas andra sätt också som är villiga att ”deala” med bruset som ”behöver mediteras” bort.

/Olle Leckne

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Viktiga egenskaper har bra chefer?”

  1. byggblasket.se Says:

    Med all respekt…, men vem valde ut vilka IKEA-anställds som tidningen chef fick intervjua?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: