Om chefernas utveckling kunde närma sig tekniska utvecklingen…

..så skulle vi se välmående arbetsplatser med enastående resultat.

asuseeepc0014Du vet att en dator är dubbelt så snabb och kostar hälften så mycket var 18e månad.  Det är vad man brukar kalla Mohrs lag, ett mått på den tekniska utvecklingen. Tyvärr är den mänskliga utvecklingen inte så snabb. Roberto Assagioli, Psykosyntesens grundare beskriver klyftan så här:

Om en person från en tidigare civilisation, t ex det antika Grekland eller Rom, plötsligt steg in i dagens värld skulle hans första intryck säkert vara att han var omgiven av trollkarlar och halvgudar. platonMen om han var Platon eller Marcus Aurelius och vägrade låta sig bländas av den avancerade teknikens materiella underverk. Och om han granskade människans villkor noggrannare, skulle de första intrycken efterträdas med en djup avsmak.

 

Han skulle snart märka att vi visserligen har skaffat oss en imponerande makt över naturen men att våra kunskaper om vårt inre väsen och vår kontroll över det är mycket begränsad. Han skulle upptäcka att denne moderne ”trollkarl”, som kan stiga ned till oceanens botten och vandra på månen, i stort sett inte förmår nå upp till de skimrande övermedvetna plan och bli medveten om sitt sanna Själv. Denne påstådde halvgud, som behärskar stora elektriska krafter med en fingerrörelse och översvämmar luften med ljud och bilder till miljoner människors underhållning, skulle framstå som en odugling på att hantera sina egna känslor, impulser och önskningar.

 

Klyftan mellan människans inre och yttre krafter är orsak till problemen på våra arbetsplatser och i våra liv

Som flera författare har påpekat att denna breda klyfta mellan människans yttre och inre krafter en av de viktigaste och mest djupgående orsakerna till de individuella och kollektiva missförhållanden i vår civilisation och allvarligt hotar dess framtid. Vårt liv har blivit rikare, bredare och mer stimulerande men samtidigt mer komplicerat och utmattande. Dess snabbt ökande tempo, de tillfällen som bjuds oss att tillfredställa våra önskningar och det invecklade ekonomiska och sociala maskineri som vi har blivit omslutna av ställer högre krav på vår energi, våra mentala funktioner våra känslor och vår vilja. För den som vill ha övertygande bevis räcker det med att se efter hur en genomsnittlig affärsman eller politiker, yrkeskvinna eller husmor tillbringar sin dag.

 

Chefer är särskilt utsatta och saknar ofta verktyg för hantera obalansen

Individerna saknar ofta resurser att klara av svårigheter och fallgroparna i en sådan tillvaro. Hans motståndskraft vittrar lätt sönder inför alla krav, all förvirring och alla lockelser som den medför. Resultatet blir en störning som leder till allt större modlöshet och frustration, rentav desperation.

Botemedlet för alla dessa onda ting, den farliga klyftan mellan det yttre trycket och individens inre krafter smalnar och till sist sluts, har varit och bör sökas på två håll: förenkling av den yttre tillvaron och utveckling av de inre krafterna.

 

Leckne & Partners erfarenhet är att den viktigaste egenskapen hos bra chefer är inre trygghet och självkännedom

Vilket förutsätter att chefer som vill utvecklas stannar upp, reflekterar och börjar prioritera sin personliga utveckling som en förutsättning för all annan utveckling.

 

 

Vill du bli en modigare chef?

Annonser

Etiketter: ,

2 svar to “Om chefernas utveckling kunde närma sig tekniska utvecklingen…”

  1. Varför blir det färre kvinnliga chefer? « Lecknepartners Blog Says:

    […] Läs om att jämställda företag är lönsammare här och moderna kvinnliga förebilder och om chefers utveckling kunde närma sig den tekniska utvecklingen […]

  2. Personlig utveckling Says:

    Ja, ibland kan man tycka att det borde vara mer fokus på den mänskliga utvecklingen. Annars ger inte den tekniska så stor effekt….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: