Kostar det mer att tala sanning?

Kostar det mer att tala sanning eller kostar det mer att ljuga?

Om man vill tro på den studie som några psykologer från Harvard nyligen genomfört är det en större utmaning att tala sanning för någon som är van vid att ljuga.

Vad betyder i så fall det för dig som chef?

En aspekt är självkontroll och hur personer resonerar när det väljer om de skall tala sanning eller ljuga. Harvard undersökningen som det skrivs om i Tidningen Dagens Ledare var egenligen ett spel;

kostardetatttalasanning”Efter varje spelomgång fick deltagarna rapportera om de hade gissat rätt på svaret – men bara efter att de fått reda på vilket svar som var det rätta. Om det svarade rätt vann de pengar. Under tävlingen mätte man deltagarnas hjärnaktivitet. Forskarna var speciellt intresserade av aktiviteten i hjärnan för området som styr självkontroll.

Ganska snabbt fann de att personer som i allmänhet är ärliga inte heller uppvisade någon större skillnad i området för självkontroll när de visade samma naturliga behov av att vara sanningsenliga även under en frågetävling. Att vara sanningsenlig verkade vara en automatisk process, menade forskarna.

Desto knivigare blev situationen för de som i allmänhet tenderar att tänja lite på sanningen då och då. För dem visade det sig att det krävdes en hel del självkontroll för att INTE ljuga. Samma ansträngning som det är för någon som motstår en frestelse eller som försöker undvika ett automatiserat beteende. De deltagare som i livet tenderade att då och då ljuga var alltså tvungna att medvetet motstå frestelsen att inte ljuga under frågetävlingen.”

Är det lönsamt att tala sanning? Det verkar kosta mindre  i alla fall. Den kan vara skönt att veta.

/Olle

Etiketter: ,

Ett svar to “Kostar det mer att tala sanning?”

  1. dejtingkonsulten Says:

    Hoppas att det är lönsamt att tala sanning! Men ibland undrar jag faktiskt… Dessutom måste jag erkänna att jag tycker att det är otroligt underhållande med mytomaner. 🙂

    Det var en sådan som försökte ta sig in i min släkt någon gång. Om grannen berättade att han hade skjutit en älg, hade den här personen skjutit tio stora älgar. När min far berättade att han brukar gnissla på fiolen var den här personen med i en hel stråkorkester! Och så vidare. Jag älskade att höra alla hans historier och undrade för mig själv om i alla fall han själv trodde på dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: