Vad ger mest självutveckling?

Du kanske märkt att debatten om metod har varit intensiv sedan socialstyrelsen rekommenderat KBT i första hand. Den som följt serien Piller eller prat på SvD Idag sida har lärt sig mycket om hur människor fungerar och hur psykoterapin har utvecklats.   Serien börjar med  ”Den utåt sett lyckade och framgångsrika Anneli Ekström mådde så psykiskt dåligt att hon sökte hjälp.”

Vad hjälper bäst när psyket är i olag? I självutvecklingförsta hand psykoterapi, i andra hand piller, säger Socialstyrelsen. Och den terapiform som oftast rekommenderas är kognitiv beteendeterapi, kbt, som visat sig vara effektiv, bland annat vid olika former av fobier. Dagens artikel handlar om värdet av att använda evidensbaserade metoder. Ställer kravet på pratet själen i kläm?

Är detta relevant för chefer?

Ja, jag hävdar det. Därför att det finns personer som inte mår bra på arbetsplatsen. Det behöver inte betyda att de är psykiskt sjuka, vilket de kan vara och behöver tas om hand på ett bra sätt. Då behöver chefen kompetens att se detta i tid och ta steg för att sätta medarbetaren i kontakt med kompetetent hjäp. Och om de inte är direkt sjuka finns det en oerhörd outnyttjad potential som kan lockas fram på olika sätt.  Alla personer mår bättre av ökad självkännedom och självutveckling.

Var går gränsen för självutveckling och medarbetarutveckling?

Syftet är att utveckligen skall leda til att företagets eller organisationens mål uppnås. All utveckling förutsätter personlig utveckling. Så det finns alltså ingen vits med att sätta en gräns. Chefen är en resurs för medarnetarens framgång och i den denna framgång ingår givetvis målmående.

Vem är då ytterst ansvarig för välmåendet?

Det skulle vara enkelt att svara att chefen är ansvarig för allt, men så enkelt är det inte. Den enskilda individen behöver vara ansvarig för sin självutveckling. Och chefen bidrar till att skapa förutättningar för att den kan ske.

Vad anser du?

Vill du blir en bättre chef?

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Vad ger mest självutveckling?”

 1. byggblasket.se Says:

  Var och en är själv ansvarig för sitt välmående – genom att ta reda på sina egna förutsättningar för att både må bra och göra ett bra jobb.

  Den anställde kan inte utgå ifrån att chefen ör tankeläsare! Uyan måste själv säga ifrån och själv sätta sina gränser.

  Chefen är däremot ansvarig för att lyssna till de medarbetare som försöker förmedla sina individuella förutsättningar och för att tillsammans med denne lösa eventuella problem.

  Mår man inte bra behöver man dock inte alltid berätta detta för chefen! Det går att söka hjälp på annat håll. Så länge det inte går ut över jobbet eller jobbet är en stor del av problematiken.

  PS Man behöver inte må direkt psykiskt dåligt för att ha nytta av KBT – KBT kan hjälpa att förändra beteendemönster och vid personlig utveckling i allmänhet.

  Ja, det var mitt svar. Var det ”rätt”? 🙂

 2. lecknepartners Says:

  Det var ”rätt”. Tack så mycket. Nr det gäller din kommentar om KBT så håller jag med om det, jag jobbar ju med coaching som är släkt med KBT.

  De övriga terapiformerna är också värdefulla och de funkar i de flesta sitautioner inte bara de ”sjuka”. Dock tar jag inga piller! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: