Använder din chef härskartekniker?

I SvD Idag kan man läsa om följande situation:

härskarteknik_stoppFRÅGA: Min chef kommer från en kultur där kvinnan försörjs mest vid spisen och mannen bestämmer. I Sverige är han tvungen att samarbeta med kvinnor som är kunniga och starka. I samtal med oss anställda använder han härskarteknik: avbryter, överröstar och förlöjligar gärna framför andra. Vi har svårt att ta honom på allvar.

SVAR: Härligt att du har ett jobb du trivs med men ack så svårt med det du beskriver. Förmodligen har du väl provat alla tänkbara sätt att få din chef att lyssna. Om din chef inte har förmåga/vilja att inse sitt olämpliga beteende återstår två vägar. Antingen får du stå ut med hur det är och hitta ett sätt att skaka av dig det och aldrig ta det som sker personligt utan enbart som ett uttryck för din chefs otrevliga och förtryckande sätt.

Det andra som återstår är att börja se dig om efter ett annat arbete. Det kan ta tid så om du börjar nu kan du ge dig tid att hitta något som verkligen känns bra för dig.

Vad har du för situation på jobbet? Vad skulle du göra i denna situation?

Ur Wikipedia:

Härskarteknik syftar på olika sociala manipulationer varmed en dominant grupp behåller sin position (i en synlig eller osynlig hierarki) gentemot personer från andra grupper. Uttrycket är ursprungligen myntat av den norska socialpsykologen Berit Ås som beskrev fem härskartekniker 1976[1] och beskrevs redan på 1980-talet i svensk litteratur[2]. Vanligtvis är det någon av dessa fem som avses med termen härskarteknik, men Berit Ås har själv utökat listan med två till och i vardagligt tal används ibland ordet härskarteknik om allmänt ohemula maktmanipulationer.

De fem härskarteknikerna

VILL DU BLI EN BÄTTRE CHEF, ELLER KÄNNER NÅGON SOM DU VILL SKALL BLI DET?

Annonser

Etiketter: , ,

6 svar to “Använder din chef härskartekniker?”

 1. byggblasket.se Says:

  Är det bara män som använder sig av härskarteknik?
  Jag kollade broschyren du länkat till ”de fem härskarteknikerna” Nu är de förvisso framtagen för/av kvinnor som ÄR förtryckat av (sina) män. Bilderna i denna anspelar på kvinnan som förtryckt/trakasserad av män – men de fem teknikerna skulle enligt min mening lika gärna kunna utövas av vem som helst i maktposition, vissa mammor, fröknar på dagis(!!!), hustrur(!) etc. Här framställs det som om härskarteknik vore en ENBART manlig företeelse.
  Har svårt att acceptera att det skulle vara så… Precis som jag har svårt att acceptera att just kvinnor per automatik (bara för att de är kvinnor) måste se sig som ”offer” för män i allmänhet – i alla situationer/relationer. Är det verkligen så?

  Försvagas inte kvinnorna, kvinnors möjligheter och syn på sig själv med ett sådant synsätt och utgångsläge? Är det inte lite väl förenklat att direkt ta till begreppet hräskarteknik så fort en det skär sig i en relation och den ena ”råkar” vara kvinna… It takes two to tango och även om härskarteknik är en del av detta måste det väl också finnas ett sätt för den andre att bemöta denna? Och kanske själv manipulera?

  Och då menar jag INTE att det inte finns kvinnor som behöver hjälp att tolka sin egen situation med stöd av bl a teorierna kring härskarteknik. Det behöver vi kanske alla mer eller mindre, tror jag!?

  Viktoria – om du läser detta? Vad tycker du? Är det så enkelt?

 2. lecknepartners Says:

  Nej det är inte bara män förstås. Men det är nog vanligast förekommande liksom gällande psykopater.

  När det gäller manipulation generellt ser jag ingen skillnad.

 3. byggblasket.se Says:

  Det var intressant.
  Är det vanligare att män är psykopater?
  Eller kan det vara så att kvinnor med psykopatiska drag är mer kontrollerade, mer hämmade – har sämre självförtroende eller något annat som gör att de inte ”lever ut” sin personlighet och att de psykopatiska dragen då inte märks/upptäcks lika lätt?

  Jag vet inte mycket om detta – är däremot mycket vetgirig… 🙂

 4. lecknepartners Says:

  Hej, jag vet inte faktiskt och har inte sett några undersökningar gällande manligt och kvinnligt. Den som har fakta får gärna kommentera.

  Kolla själv om din chef är psykopat här http://www.psykologitest.se/test/psykopati.php
  http://www.expressen.se/1.160243

 5. GW Says:

  Hej
  Det finns 3 bra filmer om psykopati på dessa länkar för den som är intresserad.
  Robert Hare berättar om Corporation Clinical Diagnosis (PCLR)och är författaren till boken Snakes in soits

  I början av filmen handlar det om en psykopat som sitter i ett fängelse, om du spolar fram filmen ca 22 minuter så tar dom upp sociala psykopater och här berättar Dr.Paul Babiak om ett fall i ett företag som är intressant.
  Länken:
  http://topdocumentaryfilms.com/psychopath/
  I Psychopath
  http://documentariesonline.net/2009/10/i-psychopath/

 6. Olle Says:

  Hej GW, välkommen till bloggen och chefer och resultat. Tack för ditt bidrag jag skall ta en titt på filmerna/länkarna.

  Sammanfatta gärna dina slutsatser ang manliga och kvinnliga psykopater.

  Vi hörs vidare/Olle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: