Ledarstil i kris leder till självmord

Vid France Telecom har 23 personer tagit sitt liv under en 18 månaders period. Det har desutom visat sig att det gjorts ytterligare 14 försök som inte varit ”framgångsrika”. I nedanstående nyhetsklipp hänvisas till omorganisationer och hög arbetsbelastning. Det är så allvarligt att den Franska regering har gripet in.

Ledarstil i krisVilken roll har ledarskapet?

Chefen Didier Lombard är hårt kritiserad och det finns anledning att tror att den auktoritära ledarstilen är en av anledningarna.

Senast var det en 32-årig kvinna som hoppat ut från fönstret på fjärde våningen efter ett möte på kontoret. Läs mer i di artikeln 22 självmord på franskt företag

Själv var jag på en föreläsningsserie i går kväll där jag fick insikter kring att om en chef stressar sina anställda så blir de kapade och går in i kamp/flykt. Beteendemönster som kommer från  Amygdala i mellanhjärnan. Kropper reagerar för överlevnad precis som reptilerna. Den anställde har inget själv att säga till om. Det sker automatiskt alltså!

Så vad betyder det dig som är chef och ”styr och ställer” utan empati? Blir det bättre eller sämre hälsa och produktivitet på arbetsplatsen?

Annonser

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Ledarstil i kris leder till självmord”

 1. Marie Charlotte Gren Says:

  Som jag ser det & baserat på min yrkeslivserfarenhet under 23 år är att det är förödande för organisationen som helhet på lång sikt.
  För den enskilde medarbetaren leder det inte sällan till ohälsa redan på kort sikt. Viss typ av ledare väljer att ej se alternativt saknar förmåga, ev pga låg EQ, el väljer att skylla på ngt/ngn annat/annan.
  Påtaglig risk är att andra medarbetare väljer att ej våga stå upp för sina åsikter & ideer när de på nära håll sett hur kvalificerad medarbetare drabbas dubbelt. Först av sin egen ohälsa & därefter EQ-löst av sin chef. De som har möjlighet väljer att lämna organisationen på kort el lång sikt. Sannolikt får ej organisationen en fortsatt lika kreativ & produktiv medarbetare som förut + att det lätt drar med sig produktivitetsnedgång hos ett antal andra medarbetare.
  Min erfarenhet pekar tyvärr på att det ska mycket till innan en olämplig chef ur EQ-synpunkt förflyttas till lämpligare befattning. Då har många ggr redan ett antal medarbetare kommit till skada på olika sätt.
  Det är brist på modiga i ledande ställningar, såväl på avdelnings- som ledningsgruppsnivå, som ställer upp på sina medarbetare resp står upp för sin eg åsikt i ledningsgrupp när övr ledningsgruppen väljer att jamsa med den som har klubban i sin hand.
  Rätt el fel men ett antal ggr har jag tillsammans med andra upplevt att många av oss kvinnor övervintrar sämre i organisationer med svaga ledare & bristfällig empati jämfört med män.
  Ska man ”lyda” även om man är helt övertygad om att man är på rätt väg för företagets framgång & medarbetares bästa även om VDn vill annorlunda?? Priset att fortsatt vara modigt är ofta högt på kort sikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: