Chefens viktigaste känslospröt

Det gamla auktoritära ledarparadigmet krävde ingen empati eller emotionell kompetens. Det handlade ju huvudsakligen om att utöva makt och tala om för andra vad de skulle göra.

Nuförtiden funkar det inte längre. Kraven på chefens förmåga att känna in har ökat. Både före och efter. Att använda och förstå sina egna och sina medarbetares känslor. Anthony Robbins har på ett utmärkt sätt gjort det tydligt hur känslor fungerar och hur man kan använda dem i sitt personliga ledarskap. Jag vill kalla känslorna för chefens viktigaste känslospröt.

empati_tubEn svensk psykolog Anna Kåver har skrivit en ny bok som omskrivs under rubriken Känslor är ditt livs GPS i SvD idag. Jag  rekommenderar tidigare böcker och det som gör sig så bra är när psykologer skriver så att det blir begripligt och användbart i ledarskap.

Anna Kåver påpekar att vi föds med olika temperament och olika sätt att reagera. Hon tycker att vi ska värna om att vi är olika.

Våra känslor styrs också till stor del av vår hjärnkemi. Signalsubstanser och hormoner spelar roll för om vi är glada eller ledsna, utåtriktade eller inåtvända. Men det är inte bara så att kemin styr oss, vi styr också kemin.

– Att odla sin empati, generositet och altruism stimulerar samma belöningscentrum i hjärnan precis som sex eller en god middag.

Genom kunskap om hur vi odlar de goda känslorna kan vi hjälpa oss själva till ett lättare och roligare liv.

Annonser

Etiketter: , , , ,

2 svar to “Chefens viktigaste känslospröt”

  1. Hör chefer illa? « Lecknepartners Blog Says:

    […] Lecknepartners Blog Om chefer och resultat « Chefens viktigaste känslospröt […]

  2. Marie Charlotte Gren Says:

    Like a lot. Läst Anna Kåvers tidigare böcker med mkt tänkvärt. Må läsa hennes senaste alster oxå. Un GRAND merci för detta en regnig septembermorgon. Idag må det vara extra mkt sol i sinne när den lyser med sin frånvaro där ute.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: