Hur skapar man fler bra chefer?

ledarskap är lönsamtDe chefer som kunde se en klar koppling mellan bra chefer och bättre resultat har en en strategi för ledarskapet och arbetar kontinuerligt med att skapa bättre ledarskap.

Så här berättade en av de intervjuade VDarna:

För mig finns det två typer av ledarskapsutbildning

1. Praktiskt ledarskap

Utvecklingssamtal, sätta mål, jobba med dagliga frågor som rör personal med alla problem som finns.

2. Management

Att leda ett företag ur ekonomisk synpunkt, att köpa bolag, titta på strukturförändringar osv

Dessa två tycker jag (den intevjuade chefen) faktiskt är olika. Och de hänger inte riktigt ihop.

Jag har gått båda typerna av utbildning och det som skrämmer mig med managementutbildningar är den totala bristen på att diskutera människorna som du faktiskt skall leda och som skall utföra arbetet. Detta saknas, fast det är en förutsättning för att det skall funka.

Få har en uppfattning om utbildningen givit dem bättre chefer eller ej!

Det som är intressant är att organisationer satsar miljontals kronor på ledarutveckling och chefsutbildningar, men få av de intervjuade hade en uppfattning omt givit dem fler bra chefer eller ej.

vagAnledningen var oftast att ”de gjort som de alltid gjort” och inte reflekterat mer över detta.

För att skapa förändring i framtiden kanske de ska se över om de kan göra någonting annorlunda när det gäller sin ledarskapsutveckling.

Annonser

Etiketter: , ,

7 svar to “Hur skapar man fler bra chefer?”

 1. Kan man ändra sig själv? « Lecknepartners Blog Says:

  […] Kan man ändra sig själv? By lecknepartners En grundläggande fråga är hur du som chef ser på förändring. Vi har haft flera inlägg om förhållningsätt kring förändring i bloggen om chefer och resultat.  Här är ett par om förändring vs utveckling  och vad skiljer enastående från usla ledarutvecklare  och hur skapar man fler bra chefer? […]

 2. Tomas Says:

  Inget lätt ämne. Det är svårt att välja rätt personer till att chefa, eller snarare leda. Gott ledarskap har så mycket med medfödda egenskaper som människa att göra.

  • lecknepartners Says:

   Tack för ditt inlägg.

   Det kan vara så att man har med sig egenskaperfrån födseln men det betyder ju inte att det behöver stanna där, eller hur?

   Vi har tränat ledare under många år och funnit att det finns en rad egenskaper och beteenden som är mer framångsrika och lönsamma.

   Modiga chefer har tex visat sig lönsammare.

 3. Tomas Says:

  Ja absolut. Jag hoppas inte du uppfattade mitt inlägg som att man inte ska utbilda chefer, vare sig de har eller inte har egenskaperna :).

 4. Tord Sand Says:

  Först av allt tack för en synnerligen intressant tråd!
  I en för övrigt väldigt bra Blog, denna kommer jag följa med stort intresse och eget engagemang!

  Ditt senaste svar Olle där du skriver att man är som man är, men i själva verket kan påverka vem man är och hur man beter sig gick jag igång på i positiv bemärkelse.

  Då jag inspirerar mycket av Kay Pollak som jag dels gör hemsidan för, och synliggör hans verk på olika sätt i sociala medier/cyberspace i syfte att skapa trafik till hemsidan givetvis.
  Men även för att sprida glädje och insikter om hur enkelt hans teorier faktiskt fungerar, de bygger som ni vet på tankens kraft och i en av hans arbetsböcker som heter just ”att välja Glädje” beskriver han rakt och enkelt hur vårt förhållningssätt kan skapa en helt annan känsla i kroppen och som får oss att agera på ett helt annat sätt än det vi annars inte skulle göra om vi inte använder oss av de kunskaper och insikter vi faktiskt besitter allihop men som vi alla dagar inte använder oss av.

  Jag brukar ibland jämför Kays verk som en föregångare, men med ett mycket enklare språk än den mer modernistiska boken samt filmen http://www.thesecret.com som talar om tankens kraft men på ett mer amerikanskt synsätt vilket inte är så konstigt då den är publicerad där.

  Nåväl, jag är inte här för att göra reklam vare sig för det ena eller det andra, utan bara ställa saker i olika ljus för att se vilka fler reflextioner vi får i denna tråden som jag med stor glädje kommer att följa.

  Jag kommer även att bjuda in en av våra senaste pilotgrupper av hälsoinspiratörer/coacher från bl.a. Borås Stad (med ca 9300 anställda) där jag och min kollega Göran Golcher höll en workshop i detta ämnet;
  ”Från bra till enastående”

  Dom kommer att få ta del av våra senaste verktyg för att nå ut i sina olika stadsdelar, då de till viss del saknar både resurser och tid för att kunna påverka ledarskapet och i vissa delar inte alltid upptäckt att förändringen börjar inne hos oss själva för att vi sedan ska kunna agera på ett helt annat sätt än tidigare.

  Beklagar den långa kommentaren, men ämnet inspirerar mig och då går jag loss på tangentbordet i en faslig fart och med en positv känsla för att på ett eller annat sätt smitta av mig i den positiva andan och ge energi.

  Allt gott till dig Olle, och er andra som följer denna blog & tråd!

  Hälsar
  Tord c”,)
  http://www.sundlivsstil.se
  ”energi-glädje-hälsa”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: