Chefsbyten vanligt när det inte går så bra

Det är klart att det kan vara bra att ändra när något inte fungerar. Frågan är då: vad skall ändras?

Min erfarenhet är att tålamodet när det gäller att utveckla ledarskapet i företag är begränsat, särskilt när resultaten inte motsvarar förväntningarna. I affärsvärlden skrivs det om Effnets resultatutveckling med följande VD byte .

CB014446

Tuffa tider förklarar och försvarar stora förändringar

Här talar man om kostnadsbesparingsprogram och att VD bytet är en del av det. Innebär VD bytet en lägre kostnad, är det så man tänker? Eller är det dags för nya strategier, vilket artiklen inte berättar.  

I denna blogg diskuterar vi sambandet mellan chefer och lönsamhet.   Vi intresserar oss för dynamiken i beslut mellan VD byte eller VD utveckling.

Forskningsstudien Good To Great visade på att många förändringar gjordes utan reflektion över orsaken till problemen. Det vanligaste var att byta VD. 

Det finns som sagt ett samband mellan bra chefer om bra resultat, i GtG kallat man det för nivå fem ledarskap, vilket skiljer sig en hel del från chefsskap.

lvl5-leadership

Jag vill inte spekulera huruvida Elisabeth Tandan är nivå 1, 2, 3, 4 eller 5.

Vad jag kan konstatera är att vid ett seminarium om GtG för några år sedan fick deltagarna frågan: Vilka nivå 5 ledare finns det i Sverige?

Vad tycker du själv – vilka ledarförebilder har vi?

Hur som helst blev det tyst i rummet, och efter en stund kom ett svar: Ingvar Kamprad. Han var inte ens då operativ i IKEA!   Persson i HM var ett annat namn men det kom inte så många förslag.

Så om man nu skall använda strategin att byta VD när det blir problem så finns det inte så många riktigt bra chefer att byta till. Då återstår ledarutveckling.

Tänk att jag kommer inte ens ihåg att det förekommit en diskussion om ledarutveckling i en artikel samtidigt som man pratar om vad som skapar resultat i företag och inte heller i samband med att ett VD byte presenterats. Om du har en annorlunda uppfattning tipsa gärna genom att kommentera.

Tills sist kan nämnas att den vanligast förekommande anledningen som kommuniceras är att VD inte kommer överens med styrelsen.

Annonser

Etiketter: , , ,

2 svar to “Chefsbyten vanligt när det inte går så bra”

  1. Anna Jansson Says:

    Jag har arbetat tillsammans med Tandan på Aktiespararna och min bedömning är att hon är 5. Hon har en förmåga att entusiasmera sin personal att inte bara prestera det önskade resultatet utan mer därtill. En fantastisk chef.

  2. lecknepartners Says:

    Hej, kul att du tycker det. Jag vill verkligen se fler 5or. Och speciellt kvinnor i Sverige.

    När jag var med på en GoodToGreat konferense när boken var ny ställdes frågan vilka nivå 5 chefer finns i Sverige? Och då blev det tyst en lång stund. Och sedan kom svaret Kamprad och då var han inte ens operativ i IKEA!

    Går fint/Olle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: