Det är inte säkert att ledarkulturen i privata sektorn är målet

Det finns många uppfattningar om vad som är en god ledarstil och ett gott ledarskap. En uppfattning är att chefer i den privata sektorn är bättre än de i den offentliga.

vilstolarI SvD idag skrivs om en undersökning som visar på ett annat perspektiv, där chefer i den offentliga sektorn visar sig vara mer innovativa, strategiskt tänkande och långsiktiga.

Det som visar vara utmärkande för privata sektorn chefer är inte oväntat att de är resultatorienterde, kommunikativa och riskbenägna. Cheferna i offentlig sektor skall enligt undersökningen som rekryteringsbolaget Hudson gjort agera mer lånsiktigt, vara mer kreativa och mer närvarande som ledare.

Det är givetvis farligt att generalisera en hel sektor eftersom den består av individer som är lika unika. Ledarskapet är personligt. Ledarkulturen är dock viktig för det är inom den som chefsskap ledarstilar utvecklas. Du blir genomsnittet av de du umgås mest med. Goda förebilder har förstås stor betydelse. Och det fins goda förebilder inom offentliga sektorn och då tänker jag på länspolismästaren Carin Götblad. Här kan du läsa mer om henne som modig chef.

Annonser

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: