Vad gör mindre bra chefer absolut inte när det är finanskris?

Detta inlägg handlar om sammanhangets betydelse om möjligheten till att skapa genombrottsresultat genom att skifta sammanhang.

jordenrplattVad man gör under finanskrisen?

Är att skjuta upp investeringar och förbereda sig för att det skulle kunna bli värre. Vilket är en ingrediens till att en finanskris, som visserligen börjar någonstans med ett verkligt problem, sprider sig genom att det skapar ett sammanhang av ”upplevd brist” som blir en självuppfyllande profetia! Se film här.

Vad gör man inte under finanskrisen?

Många ser inte möjligheten till att skifta sammanhang. Att välja att se världen som rund iställer för platt. 

Exempel på vad som är möjligt vid skifte av sammanhang:

Jorden är platt

Det var den överenskommelse man hade, för mer än 500 år sedan, i världen. De som inte trodde på den överenskommelsen om sammanhanget bestraffades på olika sätt.

Vad gör man inte då man tror att jorden är platt?

□      Man seglar absolut inte till kanten, eller hur!?

Tiden blev mogen för en ny överenskommelse i världen. Christoffer Columbus trotsade överenskommelsen och upptäckte det nya sammanhanget. 

Jorden är rund 

Vad händer om man tror att jorden är rund?jordenrrund

□     Då seglar man runt för att se om man kommer tillbaka!

I företag och organisationer arbetar man med fokus på att vara effektiv inom nuvarande sammanhang. Företagskulturen är stabil och stödjer att arbetet sker på samma sätt som tidigare. Detta arbetssätt skapar förväntade resultat vilket är tryggt och begripligt.

 Exempel på sammanhang för affärsutveckling baserat på chefs- och team utveckling.

Chefer har normalt en självuppfattning att de är goda ledare. När det gäller team kan det vara på olika sätt och oftast har man ingen bestämd uppfattning om teamets förmåga. Av den enkla anledningen att de flesta inte är medvetna om hur ett riktigt framgångsrikt team arbetar och vad som blir möjligt då.

Sammanhanget liknar på ett sätt att ”jorden är platt”. Man är så van vid hur gruppen fungerar, så den bara är. Man ifrågasätter inte. Gruppen söker inte aktivt öppningar.  Vid en skattning av ledarskap och team med ett utfall under förväntan kan detta leda till frustration eller en öppning för utveckling.   Att utfallet skiljer sig från förväntan beror inte sällan på att teamet har en blind fläck när det gäller att upptäcka teamets verkliga potential. Man är helt enkelt otränade.

 När man inte ”vet” vad och varför samt hur man skall göra är det tråkigt nog oftast så att det är lättare att fortsätta som förut. Och har man dessutom en omständighet att ”det är så många viktiga projekt på gång” så att utveckling inte hinns med, har man skaffat sig ett skäl att vara kvar i sitt sammanhang.

lagkonjunktur Så länge ledare och team presterar förväntade resultat, sitter man säkert. Och när man inte längre gör det är det för sent att vända utvecklingen för då har man ännu mindre tid. Den bästa tiden för utveckling är därför hela tiden. Och detta gäller specifikt för chefs- och team utveckling som tar tid.

Vad blir du sugen på att göra nu? Vill du undersöka hur du kan se mer av världen och på så vis ta en genväg till bli en enastående ledare?

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: