Hur artigheten står i vägen för lönsamheten

pig-in-bootsNär det gäller skillnaden mellan grupper och team kan kan man urskilja några beteenden.

 • Team har bättre resultat som effekt av att man tränat sig i ett antal framgångsrika teambeteenden.
 • Grupper är en grupp människor som inte är närvarande till att det finns särskilt framgångsrika beteenden och  faktiskt också dysfunktionella beteenden.

Konstgjord harmoni

I vanliga arbetsgrupper är man är otränade och jobbar  med fokus på sakfrågorna. Och så uppstår konstgjord harmoni. Man är artiga och inte effektiva. Här kommer ett videoklipp som visar hur robotar spelar fotboll.

Robotarna är inte artiga -> de är klara över sina mål och går dit.  Människor på arbetsplatser är i allmänhet artiga vilket är normen. Sedan kan man tycka att robotarna i filmen har mer att ge i teamwork. Visst.

Rädsla för konflikt

En grund för en samling dysfunktionella beteenden är ”rädsla för konflikter”.  Grupper som är artiga håller tillbaka och är alltså inte effektiva. Team som är raka och säger som det är, är effektivare. 

Snabbtesta  ditt team

Ett specifikt beteende som du kan testa dig själv och din grupp/team med är: Team medlemmarna uttalar varandras brister och icke-produktiva beteenden. Hur ofta gör du det på en skala 1-5 där 5 är alltid och 1 inte alls. Det ger en vink om hur lönsamma ni är, eller hur?

 • ”Artighet är konsten att dölja sin naturliga impluser”
 • ”Artighet betyder som regel att man inte säger till folk vad man tänker.” Katharine Hepburn

Läs fler citat om artighet här.

Och vad som skiljer framgångsrika från de som inte är det här

Annonser

Etiketter:

4 svar to “Hur artigheten står i vägen för lönsamheten”

 1. Viktoria Says:

  Ler för mig själv. Du är finurlig du.

  Det låter ju nobelt och på något sätt optimalt att alltid vara ärlig och rak. Att kunna säga ”Jag säger då alltid vad jag tycker – oavsett!!”. Men så funkar vi ju inte, eller hur? Ingen skulle heller må bra i ett sånt klimat. Eller?

 2. Olle Says:

  Viktoria, tack för det leendet.

  Eller så funkar det, för att det är genuint. Det blir sällan långvariga problem när personer delar med sig autentiskt vad de tänker.

  Klimatet skulle ändra sig och öppna sig…

  Rasister och andra blir eller märker själva att de inte är önskade..

 3. Viktoria Says:

  Nej jag tycker det är att ta den enkla vägen utan att ta hänsyn till sin omgivning. Det är fegt och inte ett önskvärt beteende. Det är skillnad på att vara genuin och rent vårdslös mot sin omgivning. Det krävs, som i allt annat, en avvägning i hur ärlig man kan och bör vara anser jag.

  Sedan är det en herrans skillnad på säga vad man tycker om rasister eller andra extrema åskådningar/beteenden och att förhålla sig till sin närmaste omgivning på det sättet.

 4. Olle Says:

  Aha, så du menar att säga saker som de är , att vara rak, är att inte ta hänsyn till sin omgivning.

  Det här är ett intressant område låt oss se det som en skala av rakhet och artighet.

  I den i ena extremen kan det handla om diplomati – där man säger det som är precis rätt – för att uppnå ett syfte – utan att störa och irritera. Artighet fungerar.

  I den den andra extremen är man öppen och helt klar med sina syften och säger som det är. Och då handlar det om att deklarera vad man vill och vad man står för, vilket i teorin är helt oberoende av vad andra vill och står för.

  Fundera själv var på skalan ”att gå som katten runt het gröt” och ”att kalla en spade för en spade” ligger

  Problem uppstår när någon tar det som sägs personligt och börjar projicera, https://lecknepartners.wordpress.com/2008/12/09/hinder-for-personlig-effektivitet-psykologiska-forsvarsmekanismer/

  Min poäng är att om man håller tillbaka vad man vill (som stödjer det syfte man jobbar för) pga rädsla för konflikt och reaktioner som projektioner blir det som att gå omkring på ett minfält.

  OK tillbaka till det du skriver om omtänksamhet. Visst är det så att det finns kulturella normer för hur rak eller smidig man behöver vara för att ett beteende skall anses vara socialt acceptabelt.

  Men att gå så långt som att man skall behöva ta ansvar för hur ens kommunikation uppfattas gör det omöjligt att leva med alla de reaktioner som kommer. Som de flesta människor fungerar idag som kan det inte höra vad som sägs, de tolkar och reagerar.

  Min erfarenhet är att man kan träna sig till att bli ren och rak och därmed fri från reaktioner. I detta arbete ingår egen personlig självkännedom och att träna sin omgivning till att härbergera.

  Man blir effektiv – men inte ohövlig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: