En inre chefsakut

Hon är både listig och stark, skrivs det i rubriken om en chefsutvecklare.

42-15698433I slutet på 4e stycket i artikeln kommer följande: Harriet Edqvists dröm är en »chefsakut « bemannad med flera olika kompetenser dit rådvilla eller pressade chefer kan vända sig för att få stöd och hjälp.

/Nu går det inte att kommentera artikeln på plats så det får blir här:

KOMMENTAR: Det är förstås ingen dum idé att göra resurser och kompetenser tillgängliga. Min erfarenhet är dock att då kommer man dit som chef för problemlösning. Och sedan nästa gång återkommer chefen igen och igen när nästa problem skall lösas. Det är vad jag kallar yttre utveckling.

Vilket skiljer sig från inre utveckling, som utmärks av att chefen upptäcker och aktiverar sig inre ledare. En inre ledare som har kompetensen att förhålla sig till problemen och lösa dem i stunden utan att springa i väg att ta hjälp av en vanebildande problemlösningsresurs.

I artikeln skrivs det: – Det behövs, för det är stort tryck på cheferna i dag. Många ringer till oss för att få svar på olika frågor, men vi har inte riktigt tid att ta hand om dem.

CB107990KOMMENTAR: ”Brist på tid” är brist på ledarkompetens. Intressant att en chefsutvecklare köper in på argumentet brist på tid. Brist på tid är en icke fråga. Alla har lika mycket och det finns gott om tid.  Energi är däremot något som man kan lära sig använda mer eller mindre effektivt. Vilket i sig är en ledarskompetens.

Chefsenergi är viktigare än chefsakut

Det handlar om energi och förmågan att hantera sin chefsenergi till att ikraftsätta sig själv och sina medarbetare. Att uppnå resultat genom andra är att se och frigöra potential. Tiden går inte att påverka. Läs mer om distinktionen tid. Att ta personligt ansvar för sin egen chefaktivitet ger chefseffektivitet. Att ta ansvar för att lösa problem skapar mer göranden som låser tid. Ikraftsätta var och en genom att väcka det inre ledarskapet.

Det blir som att ringa sig egen chefsakut

Det fina med inre ledarskap är att man har det alltid med sig och det behövs ingen telefon, det är ”internkommunikation”. Det kan dock ändå vara kö. Så utforska vad som pågår och vad som är viktigt och vad som är bråttom till skillnad från att låta situationer bli akuta.

Coachande företagskultur – autencitet, närvaro och tillit

Här finns en jättemöjlighet att skapa en kultur där det är värdefullt och tillåtet att ta sin inre dialog på allvar. Att jag som chef och medarbetare kan tillåta sig att dela med sig av sina tankar och känslor om hur det är att vara chef.  Det normala, dock ej naturliga, är att vi filtrerar bort de obeväma tankarna. Genom att systematiskt uppmuntra till delningar och empati  skapas en företagskultur som bygger upp individer utifrån att vara sig själva. Snarare än att skapa prestationsmotsättningen att man alltid skall vara någon annan bättre än vad man är. Vilket det faktiskt betyder att inte vara öppen och ärlig.

CB033162Den närmaste vägen till förtroende är att visa sårbarhet

Många filterar som sagt bort det obekväma i sitt samspel med andra av rädslan av att ses som svaga. Att visa sårbarhet och ha en tillåtande och förstående omgivning bygger tillit och öppningar till helt nya resultat. Många chefer är inte vana och har inte heller verktygen för att hantera andra förhållningssätt än ”ensam är stark” vilket bygger styrka på bekostnad av sina svagheter. Att leva med en självbild som inte stämmer är kostsamt.  Att inte tillåta misslyckanden leder till rädslor som minskar öppenheten på arbetsplatsen.  Läs mer om hur förhållningssätt till mod kan hjälpa dig bli mer sårbar och hur Mod kan göra dig till en bättre chef.

Minskat förtroende innebär lägre lönsamhet    

En arbetsplats utan öppenhet är inte särskilt effektiv, det kan vem som helst räkna ut. Mer om detta i kommande inlägg.

Ett svar to “En inre chefsakut”

  1. 50% är rädda « Lecknepartners Blog Says:

    […] om hur du kan hantera rädslan i din organisation här och en inre chefsakut här och hur du kan bemästara dina rädslor […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: