Vad kan du lära dig av bra chefer?

Vi undersöker vad som utmärker bra chefer.

j0382637Vad skall man titta efter och var?

Jag brukar titta efter vilka resultat cheferna orsakar.

Detta inlägg fokuserar på några prisbelönta chefer i Sverige.

“Träna dig till att bli orädd”
Hon fattar kontroversiella beslut, törs ställa tuffa krav och tänka på tvärs. Årets Chef, länspolismästare Carin Götblad bär epitetet orädd med stolthet, men är noga med att kombinera det med medmänsklighet.

På kompetensgalan fick chefen för Postens terminaler pris som årets chef med följande motivering: Björn Olsson får priset för att han under svåra tider haft modet att ta tag i obekväma frågor. Han har exempelvis tidigare fått fackets pris som modigaste chef och lagt ned terminaler med ändå alltid lyckats få folk nöjda.

Alla dyrkar Ikea-Jeanette

Jeanette Söderberg har präglats in i Ikea. Hennes resa från tjejen i kassan till chef för Ikea Sverige har bara ökat antalet beundrare bland medarbetarna. Kolla varför hon hamnar etta i vår Ledarliga.

Alla Chef har talat med lyfter fram Jeanette Söderbergs förmåga att vårda de mjuka värdena och att få medarbetarna att känna sig sedda och att dra åt samma håll.
»När man pratar med Jeanette känner man verkligen att hon är närvarande, att det är mig hon pratar med och att hon inte sitter och tänker på annat«, säger en medarbetare.

»Jag försöker göra detsamma i kontakterna med mina medarbetare, eftersom jag ser hur effektivt det är när man vill få folk med sig.«
Även på butiksgolvet har man noterat Jeanette Söderbergs förmåga att skapa kontakt.
»Hon är väldigt lätt att få kontakt med, ser en i ögonen och verkar genuint intresserad«, säger en som har träffat högste chefen under en av hennes dagar på varuhusen.

Ett gott ledarskap har ett bestående värde för verksamheten och ska uppmärksammas och belönas. Årets chef 2006  inom Landstinget Uppsala. Therése har alla de egenskaper som det moderna ledarskapet kräver, tycker personalen.

Juryns motivering lyder: Therése Wandebäck är en person som är stark, men samtidigt öppen och tillåtande i sin chefsroll. Hon har en god förmåga att kommunicera verksamhetsmålen så att de blir tydliga för alla. Hon får personalen att känna sig sedd och behövd och hon är generös med positiv feedback. Hon ger också alla möjlighet till professionell och personlig utveckling. Sammantaget har detta skapat en arbetsplats och en arbetsmiljö som genomsyras av nytänkande och kreativitet.

STs har valt årets chef 2008 Avdelningsstyrelsens uppfattningen är att en bra chef skap;
-kunna skapa och förmedla visioner
-ge ansvar, befogenheter och idéer
-kunna kommunicera
-ha förmåga till helhetstänkande
-vara tydlig och rak, positiv och entusiasmerande
-synliggöra medarbetarna, få dem att trivas och därmed göra ett bra jobb

Ger Levin-Nygren Note i Torsby blir Årets chef

”Årets Chef kombinerar en stark känsla för den egna orten med förmågan att ställa krav på resultat i en globaliserad och hårt konkurrensutsatt bransch. Genom ett ledarskap präglat av människokännedom, lyhördhet och beslutskraft visar Årets Chef vägen till attraktiva jobb, tillväxt och framtidshopp i glesbygden.”

Banverkets nya generaldirektör Minoo Akhtarzand har utsetts till årets Ruter Dam.

CB055216Utmärkelsen går till den kvinna som det senaste året utsetts till den mäktigaste chefsposten, enligt Ruter Dams motivering.

Särskilt intressant med Ruter Dams fokusering på MAKT. Organisatorisk makt. Dvs den befogenhet som kommer av positionen som chef.

Ledare utmärks däremot av att andra följer oavsett position.

Ingenting nämns om Minoos ledaregenskaper. Så de värderades inte vid detta pris.

Faktum är det nämns väldigt lite om intjäningsförmåga och lönsamhet.

4 svar to “Vad kan du lära dig av bra chefer?”

 1. Vi har inget att frukta utom själva fruktan « Lecknepartners Blog Says:

  […] En som har lyckats är  Minoo Akhtarzand som har utsetts till 2008s Ruter Dam med anledning av att hon erövrat den mäktigaste chefsposten som generaldirektör på banverket. […]

 2. Linda R Says:

  Vad kul att du tittade in på vår blogg och vilka intressanta artiklar det finns här. Hit kommer jag att komma tillbaka.

  • lecknepartners Says:

   Kul att du uppskattar artiklarna om ledarskap, jag hoppas de skall kunna bygga vidare på networing bloggens inlägg och resonemang om personlig utveckling.
   Jag skall intressera mig för temat networking också.

 3. Vad utmärker mindre bra chefer? « Lecknepartners Blog Says:

  […] Vad utmärker mindre bra chefer? By lecknepartners Det här inlägget är inte så rolig läsning – för det här är en upplevelse av en mindre bra chef. Om du vill läsa om bra chefer klickar du här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: