Ont om tid?

Är du chef? Har du någonsin sagt att du har ont om tid?

 

clock3Låt oss titta på problemet ”ont om tid”. Det är ett olösligt problem. Tiden är vad den är och går inte att påverka. Och då är det ju meningslöst att klaga på att man har ont om den.

För det andra är det fel! Vi har inte särskilt ont om tid. Varje vecka har 168 timmar. Av dem sover vi ca 50 och sedan har vi 115-120 timmar vaken tid kvar som vi kan använda för arbetet, fritid, familj, motion osv. 120 timmar är lika mycket som tre arbetsveckor, och det är inte lite.

 

Fritt från en utmärkt bok, som jag läste 1985, som heter Vilja Välja Verklighet av Lars Wiberg.

 

Nej vi har faktiskt inte ont om tid. Vi har tvärtom ganska gott om tid, men vad är det för fel då?  

Vad är egentligen problemet bakom vår klagan om att tiden inte räcker till?

Egentligen handlar det om energi. Var och en vet att om man är trött, sjuk eller deprimerad så spelar det ingen roll hur mycket tid man har. Man får ändå inte det gjort som man skulle göra. Var och en vet också att uppgifter som känns betungande och som man skjutit framför sig pga att man ”inte haft tid” ofta visar sig ta ganska lite tid när man väl gör något åt dem.

 

Energin är den resurs som vi lever och arbetar med – inte tiden.

Och energin är dessutom, till skillnad från tiden, påverkbar.

 

Det finns två svårigheter med prioritering

Att planera är att samordna tillgången på resurser med efterfrågan så att man når vissa mål. I personlig planering är resursen ens egen energi och ofta är efterfrågan på den resursen större än tillgången. Då måste man prioritera, dvs bestämma vad som är mer angeläget och som man skall använda sin tid till. Och vad som är mindre angeläget och som man måste avstå från.

Den första svårigheten är att bedöma sambandet mellan olika arbetsuppgifter och mål.

Arbetsuppgifter i sig är aldrig viktiga, de är viktiga för att de bidrar till mål som är viktiga. Därför behöver man bedöma arbetsuppgifternas angelägenhet i förhållande till målen. Den andra svårigheten är av känslomässig natur och hänger samman med att man skall säga nej till de uppgifter som är mindre angelägna.

 

Ökad medvetenhet är en del av lösningen 

Min erfarenhet som coach är att många är omedvetna om hindren för personlig effektivitet. Mer om det i nästa inlägg.

Annonser

Etiketter: , , , ,

6 svar to “Ont om tid?”

 1. Lennart Göthe Says:

  Tid är som vädret, inget att lägga tid på!

  Vissa saker i livet är bara, det må uppfattas som ett diskussionsämne men saknar egentliga skäl för att kvalificeras som ett sådant. Till dessa hör t ex konversationen om vädret och tiden.
  Om vi har gott om tid eller ont om tid är en sk ickefråga eftersom det inte kan påverkas.

  Vad vi dock kan påverka är vårt förhållningssätt till tid, eller vårt förhållningssätt till vädret.

  Mitt förhållningssätt till tid är att jag lägger engagemang, och därmed tid, på sådant som jag kan påverka från den plats jag befinner mig på eller givet sammanhanget jag befinner mig i. Har jag viktiga saker som jag vill lägga tid på eller engagera mig i så ser jag därmed också till att vara på en plats eller ett sammanhang där jag kan göra just det, engagera mig för att påverka den saken.

  Min erfarenhet från att uppleva brist på tid är de gånger då jag är på en plats eller i ett sammanhang men engagerar mig i tanken i sådana saker som jag från den platsen och i det sammanhanget inte kan påverka.

  Därmed är min relation till tid en strukturfråga. Jag designar min struktur på ett sådant sätt att jag kan påverka det jag vill påverka.

  När jag vill påverka och bidra till mina barn så är det när jag är med dem. Är jag inte med dem så bekymrar jag mig inte för att jag inte kan påverka dem eller bidra till dem.
  När jag vill påverka utvecklingen av mina företag eller andra typer av projekt så gör jag det på platser och i sammanhang där jag kan göra detta. Om jag inte är på sådan plats eller har det sammanhanget omkring mig så låter jag inte tid spillas till att ha åsikter om att jag inte…. osv.

  Ett bra och konkret tips för detta är att dagen före alltid ha en klar plan för vad du skall göra i de olika sammanhang som du befinner dig i dagen efter. Om du varje dag har en lista med saker som du skall göra dagen efter, och gör dem, så så skapas inte bara resultat. Du får dessutom extra energi och motivation av de resultat du orsakar och detta gör i sin tur att du kan ta tag i ännu fler saker. Framgång förder framgång och detta är typiskt för de personer som är effektiv med sin tid.

  På samma sätt föder misslyckanden ytterligare misslyckanden och det är typiskt för de personer som lägger tid och energi på att tänkapå, prata om och oroa sig för, saker som inte är direkt kopplade till den plats de befinner sig på eller det sammanhang som de är i just i detta nu.

  Det är bara nu som du kan göra något, bidra till någon eller vara någon.

  I tiden / Lennart Göthe

 2. lecknepartners Says:

  Ja med det förhållningssättet till tid, att det inte är något att lägga tid på, kan man som chef skapa sig betydligt mer upplevd tid.

  Den egentliga förbättringspotentialen hos chefer och medarbetare är att fokusera på energi. Dels sin egen men framförallt att ikraftsätta och frigöra medarbetarna energi. Rent praktiskt genom att vänligt men bestämt inte tolerera omständigheten och klagomålet ont om tid. Träna istället på att skapa energi, vilket klagomål verkligen inte ger.

  En skillnad mellan chefer och mindre bra chefer är att de bra cheferna ägnar sig åt att huvudsakligen skapa resultat genom andra. De mindre bra cheferna ägnar sig åt att göra så mycket själv så de inte har tid att leda.

 3. En annan chefsakut « Lecknepartners Blog Says:

  […] Att uppnå resultat genom andra är att se och frigöra potential. Tiden går inte att påverka. Läs mer om distinktionen tid. Att ta personligt ansvar för sin egen chefaktivitet ger chefseffektivitet. Att ta ansvar för att […]

 4. Vad gör mindre bra chefer för att skapa fler bra chefer? « Lecknepartners Blog Says:

  […] Det viktigaste skälet till att de inte gjort något åt att skapa fler bra chefer var återigen att tiden inte räcker till. […]

 5. Chefsbrist - vem vill ta över? « Lecknepartners Blog Says:

  […] Tiden är återigen ingen begränsning, det är förhållningssättet till tid som är hindret. […]

 6. Vad gör mindre bra chefer för att skapa flera bra chefer? « Lecknepartners Blog Says:

  […] Det viktigaste skälet till att de inte gjort något åt att skapa fler bra chefer var återigen att tiden inte räcker till. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: