Skaffa dig mod och bli en bättre chef

Vad kan du uträtta med mer mod som chef? Massor, det finns en direkt relation mellan mod, bättre relationer och bättre resultat. Och som chef befinner du dig dagligen i situationer där ditt mod prövas. Kulturen i din omgivning påverkar dig och dina medarbetare.

courageMod är alltså ett område där det är värt att investera.

Hur hänger det ihop med mod, egentligen? Du vet när du har det och du vet när du inte har det. Eller? Det går i alla falll att träna upp sin förmåga att upptäcka när mod gör skillnad.

Skilj på rädsla och risk

Vi börjar med att skilja på rädsla och risk. Risker finns av flera slag och konsekvensen är någon typ av problem. När problemet är farligt kan det medföra skada, så faror skall du naturligtvis undvika. Andra risker som övergår i problem kan du vilja undvika av andra skäl.

Mogna chefer är rädda och kan leka med rädslan!

Hur är det med rädsla då? Vi har alla rädslor och allt fler chefer är mogna nog att erkänna det för sig själva. Det är en viktig poäng för annars lurar man sig själv och då kan det bli ett hinder att använda modet. Några chefer kan i stället se det som ett spel där de utmanar sig själva när de tvekar och då är det ofta obefogad rädsla de känner.

När något är läskigt och du gör det ändå, då är det mod.

Modet kommer inifrån och kan alltså tränas till att använda när du kan urskilja rädslan och sortera bort det farliga och sedan köra på… Som att t ex ”säga som det är” till en medarbetare. Många gångar tvekar chefer att prata rakt. Det är inte farligt, det är effektivt. Och tänk bara på alla de gånger du eller någon tvekar på att göra eller säga något av rädsla för kritik.

Potential skapa företagskultur utan rädsla för misslyckande

Här finns det enorm potential i att bygga en coachande företagskultur där medarbetare och chefer uppmuntrar till att vara modiga och lyckas, misslyckas och bli uppskattade för att våga spänna bågen och prova igen med nya erfarenheter.

Hewlett Packard är ett framgångsrikt företag mycket tack vare mod

HP, med slogan Invent, har som policy att misslyckas med vart femte projekt för att kunna finna innovativa nya lösningar. Det har blivit en viktig komponent i företagskulturen som skapar och stödjer modet att pröva det som tidigare inte prövats.

 

Annonser

Etiketter: ,

8 svar to “Skaffa dig mod och bli en bättre chef”

 1. Att möta sina rädslor « Lecknepartners Blog Says:

  […] Läs Hur använder du ditt mod för att bli en bättre chef? […]

 2. Vad skiljer framgångsrika från alla andra « Lecknepartners Blog Says:

  […] Så den som lär sig förhålla sig till rädslan och riskerna vinner! Lär mer om hur här. Och här […]

 3. ByggBlasket Says:

  Jag gillar verkligen bilden (inlägget också) men jag vet inte om bilden egentligen baseras på mod!!!???

  Ett gäng konflikträdda ”chäfer” kuvade av sina hundförare och kommenderade att sitta stilla! Inget ifrågasättande här inte…

  Ett arrangerat störningsmoment: den mycket receptiva och känsliga individen katten, som vet precis var gränsen för fara går, sannolikt också van vid hundar och vet vilka mesiga JA-sägare dom är. Annars hade den inte kunnat lockas ut där. Katter kommenderar man som bekant inte – dom mutar man…

  På ett par av hundarna (med lite sänkta huvuden) syns tydligt på kroppsspråket att de skulle vilja ”bekanta sig” lite närmare med katten men är helt enkelt för lydiga/kuvade för att följa sitt inre – som antagligen skulle vara att jaga bort katten för att den – med sin självsäkra och arroganta uppsyn – hotar status quo.

  Människor är mest lika hundarna i sitt flockbeteende, sitt fjäskande, sin skenhelighet, sitt rangordningssystem och sin vilja att låta sig hjärntvättas. Lika bra att inse… Tyvärr!

 4. lecknepartners Says:

  Jättebra observeration ang vem det är som visar mod eller avsaknad på mod.

 5. Varför ser du inte dina medarbetare i ögonen? « Lecknepartners Blog Says:

  […] På temat om cheferna gömmer sig kan man läsa i SvD. Det bästa man kan göra som chef är att vara öppen och berätta så mycket som möjligt, i stället för att titta ned på sina skor. Läs skaffa dig mod och bli en bättre chef här. […]

 6. Hur vara en bra chef i dåliga tider? « Lecknepartners Blog Says:

  […] kommer några handfasta steg: Skaffa dig mod och bli en bättre chef och läs även gårdagens inlägg, säg vad du tycker och se dina medarbetare i […]

 7. 50% är rädda « Lecknepartners Blog Says:

  […] Skaffa dig mod och bli en bättre chef […]

 8. Vad är den viktigaste chefsegenskapen? « Lecknepartners Blog Says:

  […] Många filterar som sagt bort det obekväma i sitt samspel med andra av rädslan av att ses som svaga. Att visa sårbarhet och ha en tillåtande och förstående omgivning bygger tillit och öppningar till helt nya resultat. Många chefer är inte vana och har inte heller verktygen för att hantera andra förhållningssätt än ”ensam är stark” vilket bygger styrka på bekostnad av sina svagheter. Att leva med en självbild som inte stämmer är kostsamt.  Att inte tillåta misslyckanden leder till rädslor som minskar öppenheten på arbetsplatsen.  Läs mer om hur förhållningssätt till mod kan hjälpa dig bli mer sårbar och hur Mod kan göra dig till en bättre chef. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: